De Bijzondere Traditie van de Kerst-Augurk...

Heb jij al een augurk voor in jouw kerstboom? De augurk is niet alleen hilarisch, of een geweldig cadeau voor liefhebbers van ‘zure bommen’, maar dit ornament is ook in veel landen een ware familietraditie, gebaseerd op legendes. Ben jij ook benieuwd naar de kerst-augurk legendes? Lees het in onze blog!

Heb jij al een augurk voor in jouw kerstboom? De augurk is niet alleen hilarisch, of een geweldig cadeau voor liefhebbers van ‘zure bommen’, maar dit ornament is ook in veel landen een ware familietraditie, gebaseerd op legendes.

Ook wij hebben inmiddels onze eigen kerst-augurk traditie in de familie. Op kerstavond, als iedereen naar bed is, verstopt iemand de augurk in de kerstboom. Op 1e kerstdag na het ontbijt, mag men op zoek naar de augurk. Wie vindt hem het eerst? De vinder krijgt een extra cadeau en mag de augurk het jaar daarop in de kerstboom verstoppen.

In welke onderstaande legende de oorsprong van de kerst-augurk ook ligt, wij beleven elk jaar veel plezier van dit grappige kerstornament.

Legende Nummer Eén

De eerste legende vertelt over twee Spaanse jongens die, terwijl ze de wereld rondreisden, overnachten in een pension. Op kerstavond stopte de boosaardige gastheer de jongens in een vat augurken en sloot deze af met een deksel. Op diezelfde avond kwam de Kerstman in het pension, hoorde de jongens roepen en hij bevrijdde hen. Uit dankbaarheid hingen zij daarna elk jaar een augurk in de kerstboom.

Legende Nummer Twee

De tweede legende gaat over gezinnen die te weinig geld hadden om voor elk kind een kerstcadeautje te kopen. Ze versierden de kerstboom met wat fruit en groente en op kerstavond werd als laatste een augurk in de boom gehangen. De volgende ochtend mochten de kinderen de augurk zoeken. Dat was best lastig want een groene augurk in een groene boom was niet makkelijk te vinden. Diegene die de augurk uiteindelijk vond, kreeg een cadeautje.

Legende Nummer Drie

De derde legende gaat over Hans Lauer. Deze Duitser emigreerde naar Amerika en werd als soldaat tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog gevangen genomen. In de gevangenis werd hij ziek van de honger. Hij vroeg aan een bewaarder, als maaltijd, een augurk. De bewaker had medelijden met Hans en vervulde zijn wens. De augurk gaf Hans zoveel moed, kracht en hoop, dat hij wonderbaarlijk genas. De oorlog eindigde in 1880. Hans kwam vrij en werd herenigd met zijn familie. Sindsdien hing hij, ter herinnering, elk jaar met kerst een augurk in de boom.

Ben jij ook enthousiast geworden? Start dan jullie eigen kerst-augurk traditie met dit mooie glazen kerstornament, voorzien van feestelijke kerstmuts en das.