Skip to content

GRATIS VERZENDING BIJ BESTELLING BOVEN DE 70 EURO

Notenkrakers

Bij Viv! Christmas vind je een unieke collectie kerst Notenkrakers in verschillende stijlen. De poppen zijn verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en thema’s, waardoor de Notenkraker altijd wel past in de kerstdecoratie van nu! Een echte eyecatch ...Lees meer

Collection Page

De Kerst Notenkraker

Op kerstmarkten kom je ze áltijd tegen: grote houten Notenkrakers. Notenkrakers worden al eeuwenlang geassocieerd met Kerst. Maar wat is eigenlijk de betekenis achter deze traditionele Notenkrakers?

Geschiedenis van de Notenkraker

Rond 1865, creëerde Wilhelm Friedrich Füchtner in zijn werkplaats in het Ertsgebergte de traditionele Notenkraker op basis van het kinderboek “König Nussknacker und der armer Reinhold” geschreven door Heinrich Hoffman. De klassieke Notenkraker is een koning met een kroon op zijn hoofd, in de kleuren rood-geel-zwart en kan met zijn tanden noten breken. Füchtner wordt gezien als de grondlegger van de houten pop en wordt ook wel ‘vader van de Notenkraker’ genoemd.

Maar waarom wordt de Notenkraker met kerst geassocieerd?

Dit heeft onder andere te maken met het beroemde verhaal ‘de Notenkraker en de Muizenkoning’ van de Duitse auteur E.T.A. Hoffman uit 1816. De Notenkraker, het favoriete kerst speeltje van de zevenjarige hoofdrolspeelster Clara Stahlbaum, komt in het verhaal op kerstavond tot leven. Op basis van dit boek is ook het wereldberoemde ballet ‘de Notenkraker’ gecomponeerd door Tchaikovski.

Volgens een Duitse volkslegende worden Notenkrakers vaak cadeau gedaan, aangezien de houten pop geluk zal brengen. Hij zal daarnaast het huis van de ontvangende familie beschermen. Met zijn scherpe tanden zal hij de kwade geesten op afstand houden. Daarom krijgen veel kinderen in Duitsland een Notenkraker met kerst.

Kurt S. Adler Notenkrakers

Tegenwoordig worden Notenkrakers niet meer gebruikt om noten mee te kraken, maar zetten wij ze neer als kerstdecoratie. De poppen worden wel nog steeds met de hand gemaakt in de traditionele stijl, onder andere door het Amerikaanse merk Kurt S. Adler.

In de collectie van Viv! Christmas vind je de Hollywood Collection Notenkrakers™, een verzameling handgemaakte houten Notenkrakers die exclusief voor Kurt S. Adler is gemaakt en is ontworpen door Holly Adler. Ontwerpen die een unieke, levendige en gedenkwaardige draai geven aan traditionele Notenkrakers. Het handgemaakte assortiment bestaat onder andere uit originele Notenkrakers van Alice in Wonderland en gingerbread Notenkrakers inclusief LED verlichting, waardoor ze ook ’s avonds een echte eyecatcher zijn.

Met deze moderne Notenkrakers maak je je eigen kerstsprookje. Zij doen het betoverend goed als kerstdecoratie op de kast of onder de kerstboom!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang onze nieuwsbrief met daarin leuke acties, kortingen en de laatste interieur trends van dit jaar.

Wij geven om de bescherming van uw gegevens. Lees onze Privacy Policy.